Introductie Nexus 4, Nexus 10

Hoewel Google het officiële media-evenement in verband met Orkaan Sandy uitstelde, werden op maandag 29 oktober wel de Nexus 4 en de Nexus 10 geïntroduceerd (Nexus-pagina). De Nexus 10, een (Samsung) tablet met een 10 inch scherm is er in een uitvoering met 16 of 32 GB. Het scherm heeft 2560 x 1600 pixels, en verder zien we Android 4.2, 2 GB RAM, NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi en een 5 megapixel camera achter en een 1,9 mp camera voor. Volgens Google levert de accu genoeg stroom voor negen uur continu video en 500 uur standby. De tablet is 8,9 mm dik en weegt 603 gram. De versie met 16 GB kost 399 dollar, die met 32 GB, 100 dollar meer. Leverbaar wordt hij op 3 november, maar in een paar landen, en Nederland zit daar vooralsnog niet onder. In de video ‘Ask Me Anything’ positioneert Google de Nexus 10 als een directe concurrent voor Apple-apparaten met Siri. Hier een vergelijk van de Nexus 10 met de directe concurrentie. Daaruit zou je kunnen opmaken dat deze nieuwste machine de rest uit het water blaast. Met name de resolutie van het scherm maakt gehakt van het geroemde ‘Retina’-scherm van Apple.
De Nexus 4 is een Android telefoon (gemaakt door LG) met een 4,7 inch (1.280 x 768) scherm. Deze bezit een 8 megapixel camera en 2 GB RAM. Hij wordt op 13 november in een beperkt aantal landen leverbaar (niet Nederland) voor 299 dollar voor de 8 GB-versie en 349 dollar met 16 GB.
De Nexus 7 kreeg een aantal updates, zo is er nu voor 299 dollar een ‘unlocked’ 32GB model met HSPA+ en met het nieuwe Android 4.2. De prijs van de 16 GB-uitvoering zakte naar 199 dollar.
De nieuwe Nexus-modellen zijn uitgerust met Android 4.2 (Google heeft het over een ‘nieuwe smaak van Jelly Bean’), dat significante verbeteringen kent. Zo zit er in het naar beneden te rollen scherm een nieuw menu ‘quick settings’, waar meer gebruikers hun profielen kunnen opslaan. Dat is met name handig bij tablets die door meer mensen worden gebruikt. Dankzij de ondersteuning van Miracast wordt het makkelijker om wat er op het scherm van een Android-apparaat staat draadloos te delen op een scherm dat dat ook heeft. Google heeft de interface van 4.2 voor tablets ook meer glad getrokken met die van de telefoons. Met Photo Sphere kunnen 360-graden panorama-opnames worden gemaakt. Die opnames kunnen niet alleen naar Google+ worden gestuurd, maar ook naar Google Maps. Screensaver ‘Daydream’ serveert nieuws, foto’s en andere zaken als de tablet niks beters te doen heeft. En een van de grootste verbeteringen zit in Google Now, dat in staat is om in je Gmail te kijken naar relevante informatie zoals vluchtnummers.