De softwaregigant uit Redmond ontkent een rol te hebben gespeeld in het mislukte plan van de Engelse stad Birmingham om over te stappen op opensourcesoftware. Volgens sommige bronnen zou Birmingham uiteindelijk hebben afgezien van opensourcesoftware omdat Microsoft forse kortingen op zijn software zou hebben gegeven.
Volgens Microsoft heeft Birmingham geen korting ontvangen om te voorkomen dat de gemeente over zou stappen op Linux. Het oorspronkelijke plan was dat 1500 systemen in bibliotheken zouden worden voorzien van Linux. Dit ging uiteindelijk toch niet door nadat het bestuur van de stad ontdekte dat een upgrade naar Windows XP uiteindelijk goedkoper zou zijn. In totaal zijn er slechts 200 computers voorzien van Linux. Volgens deskundigen zou Microsoft Birmingham extra korting hebben gegeven op Windows-licenties zodat de overstap naar Linux duurder uit zou pakken dan een upgrade van de bestaande Windows-installaties. Een woordvoerder van Microsoft ontkent dit echter ten stelligste ‘We zijn in gesprek met elke lokale overheid, er is dus een gebruikelijke aankoopprocedure. De belissing [om niet over te stappen op Linux] is uitsluitend op initiatief van Birmingham genomen’. Een woordvoerder van Birmingham is echter minder stellig in het ontkennen van dit verhaal. De it-verantwoordelijke van de stad liet weten dat ze niet bij Microsoft hebben gevraagd om korting en dat ‘korting op Windows ook niet het doel van het Linux-plan was’. Op de vraag of Birmingham nu wel of geen korting heeft ontvangen van Microsoft blijft hij echter onduidelijk.
Een woordvoerder van SOCITM, een organisatie die Birmingham ondersteunde in zijn opensourceplannen, liet weten dat Microsoft wel ‘betrokken was bij onderhandelingen’ met de gemeente. Hij weet echter niet of Birmingham extra korting heeft weten te bedingen bij Microsoft. Wel weet hij uit ervaringen dat andere gemeenten in het Groot-Brittannië korting bij Microsoft wisten te los te peuteren door te dreigen met een overstap naar Linux.