Blogs

Gemeente Groningen stapt over op OpenOffice.org

Print Friendly, PDF & Email

De gemeente Groningen heeft besloten om een overeenkomst met Microsoft voor de levering van de Office-suite van de softwaregigant te laten verlopen. De noordelijke gemeente heeft namelijk besloten om over te stappen op het opensourcepakket OpenOffice.org. Hiermee is de gemeente Groningen volgens eigen zeggen de grootste gemeente in Nederland die serieus met opensourcesoftware aan de slag gaat.

Op de website van de Groenlinks-afdeling Groningen is te lezen dat de raadscommissie van de gemeente op 12 juli heeft ingestemd met het voorstel van de wethouder Karin Dekker om het contract met Microsoft op te zeggen. Gisteren is dit voorstel bekrachtigd in een raadsvergadering, waarmee Groningen geen nieuwe versies van het Office-pakket van Microsoft zal krijgen. De gemeente bespaart met deze stap jaarlijks een bedrag van 330.000 euro, zo blijkt uit het voorstel. De helft van dit bedrag, 160.000 euro, zal worden gebruikt voor de migratie naar OpenOffice.org, terwijl het resterende bedrag zal worden gereserveerd voor licentiekosten voor wanneer het in de toekomst toch nog noodzakelijk blijkt om nieuwe versies van Microsoft Office aan te schaffen. De gemeenteraad heeft echter gemeld dat dit scenario niet zijn voorkeur heeft, en dit gereserveerde bedrag uiteindelijk benut kan worden voor andere dingen.

De gemeente Groningen werkt al geruime tijd aan aan de invoering van Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) met als streven om de afhankelijkheid van één softwareproducent te verminderen. Uit een recent onderzoek door de gemeente blijkt echter dat het nog niet haalbaar is om over te stappen op een volledige opensourcedesktop, waarbij als besturingssysteem voor Linux zou worden gekozen. De gemeente Groningen zal daarom nog wel het contract met Microsoft voor het gebruik van Windows verlengen, wat jaarlijks 135.000 euro kost. Groningen streeft er nu naar om de werkplekken ‘besturingssyteem onafhankelijk’ te maken, zodat in de toekomst willicht wel volledig naar Linux kan worden overgestapt.

https://www.werts.nl