openSUSE 12.1 is uit…

Print Friendly, PDF & Email

De ontwikkelaars van OpenSUSE hebben woensdag versie 12.1 van hun gelijknamige Linuxdistributie uitgebracht. De belangrijkste vernieuwingen zijn Gnome 3.2 en de introductie van Googles programmeertaal Go.

In de nieuwe release van OpenSUSE, dat een van de grootste distributies is, zijn tal van pakketten voorzien van een update. Een van de grootste vernieuwingen is desktopomgeving Gnome 3.2, dat onder andere betere integratie met clouddiensten en ondersteuning voor touchscreens belooft.

In OpenSUSE 12.1 is van de standaarddesktopomgeving KDE versie 4.7 opgenomen. Een van de vernieuwingen is KolorManager, een tool waarmee het kleurenpallet van KDE kan worden aangepast. Een andere vernieuwing is de vervanging van pakketbeheerder KPackagekit door Apper. OpenSUSE beschikt verder over Firefox 7 en het KDE-kantoorpakket Calligra Suite.

Opvallend is de aanwezigheid van Go, een experimentele programmeertaal die twee jaar geleden door Google werd geïntroduceerd. Met Go zou het schrijven van programma’s makkelijker moeten zijn dan talen als C# en C. OpenSUSE draait op Linux-kernelversie 3.1. Het bootproces is verder geoptimaliseerd met de introductie van de Grub2-bootmanager en de servicemanager Systemd. Daarnaast kan met de tool Snapper data hersteld worden die op btrfs-partities is opgeslagen.

De openSUSE-distributie richt zich met versie 12.1 ook meer op cloud computing. Het besturingssysteem levert standaard ondersteuning voor OpenNebula, OpenStack en Eucalyptus. Nieuw is ook de ondersteuning van OwnCloud, een opslagdienst die op een eigen server draait en die elders via een webbrowser kan worden benaderd. Ook kan er content met anderen worden gedeeld.

OpenSUSE 12.1 met Gnome OpenSUSE 12.1 met Gnome OpenSUSE 12.1 met Gnome OpenSUSE 12.1 met KDE OpenSUSE 12.1 met KDE OpenSUSE 12.1 met KDE