Oktober is de .10-maand in het release-schema van Ubuntu. Een half jaar geleden zag Vivid Vervet, ofwel Ubuntu 15.04 het levenslicht. Donderdag 22 oktober is voor Wily Werewolf of Ubuntu 15.10 de dag dat de laatste release candidate door Canonical wordt omgezet in een officiële uitgave.
Als bekendste Linux-distributie wordt Ubuntu wereldwijd onder een vergrootglas gelegd, zeker nu ook Ubuntu-telefoons op de markt zijn verschenen en Ubuntu convergence, waarbij de telefoon of tablet kan fungeren als volwaardige desktop, steeds dichterbij komt. Ondanks die belofte, is Microsoft met Continuum nu toch echt een paar stappen verder. Convergence gaan we in ieder geval niet terugzien in Ubuntu 15.10 en misschien ook niet in de volgende Long Term Support-versie 16.04.
Deze uitgave is meer een ‘bugfix-release’, net als de afgelopen paar Ubuntu-releases, en een goede upgrade voor mensen de niet op de lts-cycle zitten. Gebruikers van recente AMD-gpu’s moeten wellicht nog even wachten, aangezien de laatste Catalyst Linux-driver problemen heeft met de Linux 4.2-kernel.
Officiële Ubuntu-smaken
Naast de normale Ubuntu-versie met Unity 7.3.2, verschijnen ook Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Mate, -Server, -Touch, -Studio, -Gnome, Xubuntu en een versie voor de Raspberry Pi 2 als nummer 15.10. De nieuwe reeks draait op Linux Kernel 4.2.1 met verbeterde ondersteuning voor bepaalde AMD gpu’s, Intel Skylake-processors, verschillende soorten sensors en bepaalde randapparatuur, zoals recente Logitech-muizen. Ook worden namen voor netwerkinterfaces nu met de komst van v197 van systemd/udev zo toegekend dat ze ‘voorspelbaar en stabiel’ zijn, wat in praktijk betekent dat de netwerkverbinding elke keer bij opstarten dezelfde naam meekrijgt, zoals ; eth0 blijft dus eth0 en is niet de volgende keer eth1.
Verder beschikt het OS uiteraard over de bekende standaardprogrammatuur in zowel repositories die bereikbaar zijn via de bekende installatieprocedures als via de vooraf meegeleverde programma’s zoals Firefox 41, videospeler Totem, muziekspeler Rhythmbox, fotobeheerprogramma Shotwell, e-mail-client Thunderbird 38.3, de LibreOffice-suite versie 5 en vele basisprogrammatuur, zoals een scan-client en Patience.
Andere applicaties
Populaire programmatuur in het Softwarecentrum is bijvoorbeeld de opensourceversie van Google’s Chrome browser: Chromium, de VLC-mediaplayer en partitiebewerker GParted. Uiteraard mogen applicaties als fotobewerkingsprogramma Gimp, fotostudioprogramma Darktable en vectortekenprogramma Inkscape daarin niet ontbreken. Simpele videootjes zijn te bewerken met OpenShot of een van de vele andere applicaties die hiervoor beschikbaar zijn in het softwarecentrum. Video’s omzetten naar andere formaten kan met Handbrake en geluid bewerken is nog steeds goed te doen met Audacity, al zou een kleine gui-update ook hier niet misstaan. Verder hebben veel populaire applicaties die niet standaard in de repo’s voorkomen, veelal voor Ubuntu geoptimaliseerde installatiebestanden, maar daarover later meer.