VMWare en Ubuntu komen met minidistributie

Print Friendly, PDF & Email

 

Canonical komt met een voor virtualisatietoepassingen geoptimaliseerde Ubuntu-versie uit. De distributie is ontdaan van overbodige pakketten en er is het nodige gesleuteld aan de kernel.

De uitgeklede minidistributie heet Ubuntu JeOS – Just Enough Operating System, spreek uit: Juice – en is 215MB groot. Daarbij komt nog 65MB voor de VMware-virtualisatiesoftware. De omvang van een normale versie van de populaire distributie schommelt tussen de 320 en de 686MB.

Canonical heeft onder andere de pakketten van MySQL, Cups, postfix, slapd, evms en mutt pootje gelicht. Volgens het moederbedrijf is Ubuntu JeOS door zijn compacte uitvoering ideaal als OS voor virtualisatietoepassingen van VMware. Niet alleen is de kernel hiervoor geoptimaliseerd, maar door de geringe omvang van het systeem zou ook een lager geheugenverbruik gerealiseerd worden. In de kernel is ondersteuning voor Paravirt-ops toegevoegd.

De publieke release van Ubuntu JeOS staat op 18 oktober gepland, tegelijkertijd met het uitkomen van de volledige Gutsy Gibbon-versie van Ubuntu. Canonical richt zich met zijn nieuwe minidistributie in eerste aanleg vooral op isv‘s die toepassingen ontwikkelen of software testen met behulp van virtuele machines.

Ubuntu logo 3D