Novell: Suse Linux heeft break-evenpunt bereikt

Print Friendly, PDF & Email

Novell heeft bij laten weten dat zijn Suse Linux Enterprise-distributie na zes jaar het break-evenpunt heeft gehaald. Het bedrijf kampt echter met afnemende inkomsten uit Netware-support en zijn ‘Linux-deal’ met Microsoft.

Het van oorsprong Duitse Suse Linux werd in 2003 voor 210 miljoen dollar gekocht door Novell. Het bedrijf ontwikkelde voor de zakelijke markt Suse Linux Enterprise Desktop en Suse Linux Enterprise Server, terwijl de opensource-community werkt aan het vrij verkrijgbare OpenSuse.

Dana Russell, financieel directeur bij Novell, gaf in mei 2009 toe dat Suse Linux nog steeds niet winstgevend was voor Novell, maar beloofde dat het besturingssysteem binnen anderhalf jaar dat wel zou worden. Uit de kwartaalcijfers van Novell blijkt dat Suse Linux Enterprise inmiddels het break-evenpunt heeft weten te bereiken; de Linux-tak heeft het afgelopen kwartaal 37,5 miljoen dollar opgebracht, een groei van 6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het meeste geld werd daarbij opgebracht door ondersteuningscontracten.

Novell kan hogere opbrengsten uit zijn Linux-producten goed gebruiken; in het afgelopen kwartaal zag het it-bedrijf zijn omzet met 6 procent afnemen tot 202 miljoen dollar. De winst kwam uit op 20 miljoen dollar. De teruglopende omzet zou met name veroorzaakt worden door een sterk verminderde vraag naar NetWare en gerelateerde productondersteuning. Novell staakt de ondersteuning van het sterk verouderde netwerk-OS officieel op 7 maart.

Daarnaast heeft Novell te kampen met tegenvallende inkomsten uit de ‘Linux-deal’ die het drie jaar geleden sloot met Microsoft. Daarbij kreeg Microsoft korting op Suse-coupons, waarmee bedrijven korting konden krijgen op ondersteuning vanuit Novell. Veel van deze drie jaar oude contracten zijn inmiddels verlopen en Novell hoopt dat de deelnemende bedrijven hun contracten willen verlengen. De prijzen voor Linux-support op de markt zijn echter zo gedaald, dat het it-bedrijf rekening moet houden met sterk teruglopende inkomsten.