Novell-topman pleit voor Linux-standaard

Print Friendly, PDF & Email

Door Harm Hilvers, donderdag 9 augustus 2007 11:46
Bron: ZDNet, submitter: Falcon, views: 4.248

Novell-ceo Ron Hovsepian heeft tijdens de LinuxWorld-conferentie gepleit voor een neutrale standaard voor het ontwikkelen van applicaties voor Linux. Anders verwacht hij dat Linux, net als Unix, ten onder zal gaan aan fragmentatie.

Volgens Hovsepian is de Linux Standards Base, een project met het doel om de interne structuur van Linux-systemen te standaardiseren, niet voldoende. De Novell-topman meent dat er meer nodig is, namelijk independent software vendor-certificatie voor Linux. Op die manier hoopt hij dat de fragmentatie binnen Linux-land kan worden tegengegaan en er een isv-gemeenschap kan groeien, zoals die ook voor het Windows-ecosysteem bestaat. Volgens Hovsepian was het namelijk het gebrek aan applicaties dat ervoor gezorgd heeft dat Unix geen groter succes is geworden en is ditzelfde probleem ook een valkuil voor de groei van Linux. Het genoemde certificaat moet ervoor zorgen dat een programma onder alle Linux-smaken is te draaien.

Hovsepian is blij dat er een groeiend aantal bedrijven is dat Linux-software uitbrengt, hoewel het niet altijd om opensourcesoftware gaat. Tijdens zijn toespraak bedankte de Novell-topman de Free Software Foundation voor het werk dat verzet is voor GPLv3. Volgens Hovsepian zou Linux niet zijn waar het nu is als de FSF er niet geweest was. Verder liet hij weten dat Suse Linux Enterprise Server, ondanks Microsofts harde woorden over de nieuwe licentie, gewoon GPLv3-software gaat bevatten. Tot slot vertelde Hovsepian dat de deal met Microsoft nodig was, omdat klanten werken in een gemixte Windows- en Linux-omgeving en het – met die klanten in het achterhoofd – daardoor onhoudbaar zou zijn om elke vorm van samenwerking te blijven weigeren.