Blogs

VMware experimenteert met grafische hardwareacceleratie

Print Friendly, PDF & Email

VMware heeft een tweede bètaversie van Fusion vrijgegeven. Dit stuk virtualisatiesoftware is bedoeld voor gebruik onder Mac OS X. De meest opvallende nieuwe feature in deze bètarelease is de aanwezigheid van ‘Experimental 3D Acceleration’.

VMware logoEnkele weken geleden is er op YouTube een video verschenen, waarin de 3d-acceleratiemogelijkheden van een interne testversie van Fusion gepresenteerd werden. VMware liet al snel weten dat de video echt was en dat er inderdaad gewerkt werd aan de virtualisatie van DirectX-aanroepen. Destijds konden alleen de softwareontwikkelaars van het virtualisatiebedrijf nog met de nieuwe Fusion-mogelijkheden spelen, maar nu de tweede bètaversie is vrijgegeven, kan iedere Mac-gebruiker met een Intel-processor een Windows-game spelen. Hierbij moet echter wel worden opgemerkt dat vooralsnog alleen DirectX 8.1 ondersteund wordt.

Concreet betekent dit dat oudere spellen als Grand Theft Auto III, Hitman 2, Max Payne 1 en 2, en Tony Hawk 3 gespeeld kunnen worden, maar dat spellen als Neverwinter Nights 2 of The Elder Scrolls IV: Oblivion op dit moment niet ondersteund worden in VMware Fusion. Deze experimentele 3d-functionaliteit werkt overigens alleen als Windows XP met Service Pack 2 als gast-OS aanwezig is. Andere verbeteringen die deze bètarelease van Fusion met zich meebrengt zijn ondersteuning van Mac OS X ‘Leopard’ als hostbesturingssysteem, betere support van Windows Vista als gast en de mogelijkheid om zogenaamde snapshots te maken van een virtuele machine (VM). Hierdoor kan eenvoudig worden teruggegaan naar een eerder moment, waarop een VM bijvoorbeeld nog niet besmet was met een virus.

https://www.werts.nl