XBMC Media Center 11.0

Print Friendly, PDF & Email

De ontwikkelaars van de opensource-mediaspeler XBMC hebben versie 11.0, codenaam ‘Eden’, uitgebracht. Naast de XBMC-versies voor Windows, Linux, OS X en iOS, is de live-versie die op Ubuntu draait flink onder handen genomen.

XBMC 11.0 Eden beschikt over addon rollbacks. Hierdoor kunnen gebruikers die ontevreden zijn over een update van een bepaalde addon, moeiteloos een oudere versie herinstalleren door de ‘rollback’-optie te selecteren. Verder is Confluence, de standaard-skin van XBMC, opgepoetst terwijl de mediaspeler-software ook sneller zou zijn door code-optimalisaties. Zo laat het dirty regions-mechanisme de gpu alleen interface-elementen renderen die daadwerkelijk veranderen. Met name op oudere hardware zou de prestatiewinst goed merkbaar zijn.

De nieuwe versie van XBMC ondersteunt ook AirPlay, het Apple-protocol waarmee vanaf een iPad of iPhone video- of audiocontent naar een XBMC-apparaat draadloos gestuurd kan worden. OS X-gebruikers kunnen in Eden voortaan de refresh rate aanpassen, terwijl ook het afspelen van onversleutelde blu-ray-content is verbeterd. De vernieuwde weerdienst gebruikt voortaan geoip-informatie om de lokatie van de gebruiker te bepalen. Linux-gebruikers met een videokaart van AMD kunnen voortaan de gpu inschakelen voor het decoderen van videobestanden.

De XBMC Live-versie, die draait bovenop Ubuntu, is vervangen door XBMCbuntu. Standaard zal de gebruiker van XBMCbuntu direct opstarten in de mediaspeler, maar het is nu ook mogelijk om over te schakelen op de LXDE-desktopomgeving waarin onder andere de Chrome-webbrowser en een Flashplugin is geïntegreerd. Bovendien is XBMC, evenals het onderliggende Linux-besturingssysteem, voortaan te updaten vanaf de command line en de package manager.

XBMC